1. Παραλαβή & Αποθήκευση
Η παραλαβή του σιταριού γίνεται από πλοία και φορτηγά αυτοκίνητα. Σε όλες τις παραλαβές σιτηρών πρέπει να γίνεται σχολαστικός δειγματοληπτικός έλεγχος προκειμένου να πιστοποιείται η ποιότητα του προϊόντος. Το σιτάρι κατά την εκφόρτωση ζυγίζεται και υποβάλλεται σε έναν αρχικό καθαρισμό με μηχανικά μέσα που απομακρύνει ξένες ύλες.
2. Καθαρισμός
Το σιτάρι πριν αλεστεί πρέπει να καθαριστεί πλήρως από οποιαδήποτε ξένη προς αυτό ύλη και να υγρανθεί στο επιθυμητό επίπεδο για την άλεση. Οι ξένες ύλες που μπορεί να περιέχονται μέσα στο σιτάρι είναι: σπόροι άλλων δημητριακών, άχυρο, χαρτί, πέτρες, άμμος, σκόνη, γυαλί, μέταλλο. Ο διαχωρισμός των ακαθαρσιών από το σιτάρι γίνεται με μηχανικά μέσα βάσει:
· Μεγέθους
· Σχήματος
· Ειδικού βάρους
· Μαγνητισμού
3. Ύγρανση
Η υγρασία του σιταριού πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένα επίπεδα, ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός διαχωρισμός του αλεύρου από τα πίτυρα. Η ποσότητα της προστιθέμενης υγρασίας και ο χρόνος παραμονής του σιταριού πριν την άλεση εξαρτάται από τη σκληρότητα του, τις κλιματικές συνθήκες και τις προδιαγραφές υγρασίας του τελικού προϊόντος. Η ύγρανση του σιταριού επιτρέπει τον πιο αποτελεσματικό διαχωρισμό του πιτύρου από το ενδόσπερμα και τον κατάλληλο βαθμό μαλακότητας του εσωτερικού του καρπού ώστε να επιτυγχάνεται καλή απόδοση κατά την άλεση.
4. Άλεση
Η διαδικασία της άλεσης έχει στόχο να απομακρύνει το ενδόσπερμα (αλεύρι) από το φλοιό (πίτυρο) του σταριού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια σταδιακή διαδικασία άλεσης η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια των κυλίνδρων και αποτελείται από τρία μέρη:
· Το σύστημα σπασίματος “breaking”(διαχωρίζει και απομακρύνει το ενδόσπερμα από το πίτυρο σε σχετικά μεγάλα κομμάτια)
· Το σύστημα απόξεσης “scraping”(απομακρύνει μικρά κομμάτια πίτυρου και φύτρου που είναι προσκολλημένα στο ενδόσπερμα)
· Το σύστημα μείωσης “reduction” (αλέθει το ενδόσπερμα σε αλεύρι)
5. Ανάμιξη
Η διαδικασία της ανάμιξης επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού προϊόντων ομογενοποιώντας διαφορετικά άλευρα και βοηθητικές ύλες στην επιθυμητή αναλογία.
6. Ειδικές επεξεργασίες
· Ξήρανση
· Διαχωρισμός πρωτεϊνών
· Θερμική επεξεργασία πιτύρου και κλασμάτων άλεσης
7. Αποθήκευση και Συσκευασία
Το παραγόμενο από την άλεση αλεύρι μεταφέρεται σε σιλό αποθήκευσης. Από εκεί το αλεύρι θα οδηγηθεί σε μηχανικό απεντομωτή, κόσκινο ελέγχου, συσκευαστική, ανιχνευτή μετάλλων και τέλος παλετοποίηση. Η τελική συσκευασία του αλεύρου ποικίλει από πακέτο 0,5 kg μέχρι σακί 50 kg. Μπορεί όμως το αλεύρι να φορτώνεται και σε σιλοφόρα 4-26 τόνων.
8. Ποιοτικός Έλεγχος
Ο ποιοτικός έλεγχος του αλεύρου ξεκινά από τον έλεγχο του παραλαμβανομένου σιταριού, συνεχίζεται στα διάφορα στάδια άλεσης και καταλήγει στον έλεγχο του τελικού προϊόντος. Ο ποιοτικός έλεγχος φροντίζει ώστε το αλεύρι να έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενώ επίσης, πραγματοποιεί αναλύσεις για να εξακριβώσει ότι τα σιτηρά είναι απαλλαγμένα από βλαβερές τοξίνες, φυτοφάρμακα ή άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς.